BUZUL KITAYI ÇOCUKLARA PENGUENLERLE ANLATTILAR

Buzul kıtayı çocuklara penguenlerle anlattılar

Dünyanın en gizemli kıtası olan Antarktika’da önümüzdeki yıl kurulması planlanan Türk üssü için çalışmalar sürerken, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Merkezi kıtayı çocuklara anlatmak için çalışmalar başlattı.

1 Aralık Dünya Antarktika Günü’nde Pendik’te ki bir alışveriş merkezinde 100 çocukla bir araya gelen İTÜ PolReC akademisyenleri kıtanın sembolü penguenleri kullanarak buzul kıtayı anlattı.

Hiç bir ülkeye ait olmayan, Dünya’nın en son keşfedilen, en soğuk, en yüksek, en uzak, en kurak, en beyaz ve belki de en güzel kıtası Antarktika, 1 Aralık 1959’da imzalanan Antarktika Antlaşması ile korunuyor. Sadece barışa ve bilime hizmet edecek araştırmalar için kullanılabilen kıtada 2013’ten beri üs kurmaya çalışan Türk bilim insanları, halkı da bilgilendirmek için çeşitli etkinlikler düzenliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ PolReC), Dünya Antarktika Günü’nde 4-12 yaş arasında ki çocuklara kıtayı anlattı. Türkiye’nin kutup araştırmaları konusunda çalışmalar yürüten ilk ve tek akademik kurumu İTÜ PolRec uzmanları, Pendorya Alışveriş Merkezi’nde buluştuğu Özel Kıraç İlköğretim Okulu ve Fen Koleji öğrencilerine Antarktika’yla ilgili bilgiler verdi. 100 çocuğa buzul kıtayı anlatmaya çok sevdikleri penguenlerle başlayan akademisyenler, Antarktika’nın küresel iklim değişikliğinden ne kadar etkilendiğini vurguladı. Kıtaya giden Özgün Oktar çocuklara, penguenlerin eriyen buzullar nedeniyle yaşam alanı bulmakta güçlük çekebileceğini anlattı. Çocuklarda hayallerinde ki penguenleri resimlerle anlattı.

İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy “Yerleşik insan nüfusunun bulunmadığı Antarktika, insanların ürettikleri kirleticilerden etkilenmekte, küresel iklim değişikliği bir çok canlının yaşam alanlarını yok etmekte. Toplumun bilinçlendirilmesi, çocuklarımızın eğitilmesinden geçiyor. İşte bu sebeple çocuklarımızda farkındalık yaratarak hem Dünya’mızı kurtarmak, hem de geleceğin bilim insanlarına, yöneticilerine, mühendislerine şimdiden duyarlılık kazandırmak istiyoruz.” Dedi.

Aşırılıklar kıtası

Antarktika, 14 milyon kilometrekarelik alanıyla Türkiye’nin yaklaşık 18 katı büyüklüğünde. Dünyanın en soğuk kıtasında sıcaklık yazın -20 °C kışın -70 °C. Kıtada 29 ülkeden 101 araştırma üssü bulunuyor. Aynı anda sadece 5 bin kadar araştırmacının çalıştığı kıtada, Polonya, Brezilya, Bulgaristan, Kore, Peru, Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerinde üssü var. 2012’de Antaktika’ya ulaşan ilk Türk yelkenlisi olan Uzaklar II’nin kaptanı Osman Atasoy’un ve Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün girişimleriyle, kıtaya Türk üssü kurulmaya çalışılıyor.

www.milliyet.com.tr 'den alıntıdır.